De 19:00 a 19:30
Fórmula Musical
De 19:30 a 20:00
El Món es digital
Judith Forca, topant amb la defensa russa | FCN Judith Forca, topant amb la defensa russa | FCN
17.04.2021 15:34

El Kirishi deixa l'Astralpool femení sense final de la LEN Trophy (12-18)

El Club Natació Sabadell s'ha quedat amb un pam de nas a l'estrena de la LEN Trophy, la segona màxima competició europea de waterpolo femení. El sorteig havia aparellat l'Astralpool contra el rival a evitar, el KINEF-Surgutneftegas Kirishi, un dels grans del waterpolo continental i davant del qual les sabadellenques havien jugat dues finals de Copa d'Europa. Els precedents en l'última dècada eren favorables al Club, amb tres victòries i una única derrota (la polèmica a la tanda de penals de la final d'Eurolliga del 2018 a Rússia). Avui, però, les russes han estat clarament superiors des del principi i han obligat l'equip de David Palma a anar a remolc en tot moment.

A més, fent-ho de diferents maneres. Primer, tot un clàssic: amb velocitat. Els quatre parcials han estat favorables al Kirishi, el primer dels quals per 2-4 gràcies als gols a la contra de les russes. Només la neerlandesa Maartje Keuning -la més encertada de l'Astralpool amb diferència- sostenia l'equip sabadellenc en el marcador. En la batalla psicològica, el Natació Sabadell ha fet la goma, però mai ha arribat a empatar. En el segon quart, per exemple, Judith Forca ha situat a un el seu equip amb el 3-4 i a l'equador d'aquest període semblava un moment delicat per a les russes. Laura Ester li ha aturat un penal a Bella Markoch i just després un obús de la mateixa Forca tornava a situar el Sabadell a només una diana (5-6). Simanovich, però, ha tornat a obrir escletxa i amb el 5-8 de Krimer, David Palma s'ha vist obligat a demanar temps mort.

Si els ràpids contraatacs han estat la via per agafar distància a l'inici de partit, a partir del segon període el Kirishi ha fet mal al Sabadell especialment amb les passades filtrades a dos metres. La ferida, lluny de cicatritzar-se, ha anat fent-se gran a mesura que avançaven els minuts, davant la incapacitat de l'Astralpool de tancar la sagnia de gols fàcils en defensa. I és que el bagatge ofensiu no ha estat el que ha privat el Natació Sabadell de la seva primera final de LEN Trophy, més aviat la facilitat amb la qual ha encaixat. Un altre moment clau, en l'intent sense èxit de remuntar, ha arribat a manca de tres minuts per tancar el tercer quart. Judit Forca ha fallat un penal que hauria posat el Club a tres gols i just a la següent jugada, Tatiana Zubkova ha situat el +5 a l'electrònic. Del 8-11 al 7-12 en qüestió de segons.

L'últim quart començava justament amb màxim avantatge per al Kirishi: un 8-13 que semblava insalvable. Fins aleshores, només dues waterpolistes del Natació Sabadell s'havien repartit el capítol golejador: Maartje Keuning i Judith Forca amb quatre dianes cadascuna, dels quals tres de penal. La mateixa jugadora neerlandesa ha fet el novè un altre cop de pena màxima forçada per Maica Garcia, molt activa en aquest paper. Però avui no era el dia, i de seguida el Kinef Kirishi ha tornat a eixamplar diferències fins a fer-ho impossible. A la desesperada, Palma ha optat per jugar amb Laura Ester com a setena jugadora de camp per buscar la superioritat i intentar la quimera de la remuntada, cosa que l'equip d'Alexander Naritsa ha aprofitat per fer dos gols des del seu camp aprofitant la manca de portera per mitjà de Prokofyeva i Ryzkhova.

Gràcies al 12-18 final, el Kirishi disputarà demà la seva primera final de LEN en el seu tercer intent. L'equip rus s'enfrontarà a les 14h a un Centre Natació Mataró que ja sap el que és aixecar aquesta competició (ho va fer a l'edició del 2016) i que avui ha alçat el teló a la piscina Sant Jordi superant per 6-9 el SIS Roma. Just abans de la final, el conjunt de David Palma haurà de conformar-se amb la lluita pel bronze contra les italianes. L'objectiu ara passa per repetir el tercer lloc aconseguit l'any 2004 a Siracusa en l'única experiència sabadellenca a la LEN Trophy fins avui.

ASTRALPOOL CN SABADELL 12: Laura Ester, Mati Ortiz, Sabrina van der Sloot, Ruth Ariño, Sílvia Morell, Nona Pérez, Marina Cordobés, Maica Garcia (2), Judith Forca (4), Maartje Keuning (6), Ekaterina Tankeeva, Irene González i Paula Carilla
KINEF-SURGUTNEFTEGAS KIRISHI 18: Anna Karnaukh, Tatiana Zubkova (1), Ekaterina Prokofyeva (4), Anastasia Simanovich (3), Kristina Domakhina (1), Kseniia Krimer (2), Bella Markoch, Anna Rusova, Nadezhda Glyzina (3), Evgeniya Soboleva, Evgeniya Ivanova (2), Daria Ryzhkova (2) i Daria Kruglova
PARCIALS: 2-4 / 3-4 (5-8) // 3-5 (8-13) / 4-5 (12-18)
ÀRBITRES: F. Ohme i G. Varkonyi